1 juni, Dé (nieuwe) Nationale Horecadag?!

1 juni
Dé (nieuwe) Nationale Horecadag?!

De horeca mocht officieel weer open; waar was de horecadrukte in Utrecht?
De verwachtingen waren hoog. De terrassen zouden volstromen. De glazen zouden klinken. Het gelach zou galmen in de wind en de zon zou stralen op onze gezichten. Het verbaast mij dat het erg rustig was in de horeca in Utrecht op maandag 1 juni 2020. Kan het zijn dat men juist enorme drukte verwachtte? Waardoor men dacht ‘als ik nu naar de horeca ga is de kans klein dat ik een plekje heb op het terras, dus ga ik van de week wel een drankje en een hapje doen.’ Zal de drukte aankomend weekend zijn?

Het was namelijk, gek genoeg, in Utrecht, niet (direct) druk in de horeca. Om 12.00 mocht de horeca officieel open. Het mooie was dat er vanaf dat moment op elk terrasje wel iemand zat. Gedurende de dag werd het geleidelijk drukker, maar zowel in de middag als in de avond, bleef het een rustige en familiaire horecadag.

Ieder op eigen manier
Elke horecazaak zet gastvrijheid op nummer 1. De gastvrijheid vormt zich in het serveren van een hapje en/of drankje dat gekoppeld is aan een belevenis. Dat hebben alle horecazaken gemeen. Echter, het is voor elke gast en in elke horecazaak weer een ander avontuur. Dat maakt de horeca prachtig. Zo speelden de horecaondernemers allemaal op hun eigen manier in op de coronamaatregelen. De horecaondernemers op De Neude hadden bijvoorbeeld een deal gesloten met de Gemeente Utrecht. Het pad, tussen hun terras voor de deur en het verlengde terras, diende alleen gebruikt te worden als entree en hun gehele terras werd met hekken afgebakend. Erg goed geregeld, als je het mij vraagt. Erg verantwoordelijk en coronaproof. De wandelaars onder ons konden gemakkelijk om het terras heen lopen. De populaire locaties, Het Janskerkhof, Het Stadhuisplein en De Neude, werden goed bezocht. Daar zag je, op een paar tafeltjes na, volle terrassen.

Officiële feestdag
Maandag, 1 juni 2020, mocht de horeca dus weer officieel open. Deze gedenkwaardige horecadag zou de geschiedenisboeken in mogen gaan als (nieuwe) ‘Nationale Horecadag’. Het was natuurlijk een heel belangrijke dag voor de horeca. Na 2,5 maand dicht te zijn geweest, mochten zij hun vaste en reguliere gasten weer begroeten, kon hun personeel weer werken (althans een deel van het personeel), werd er weer omzet gemaakt en maakten zij weer stappen in de groei van hun onderneming. Een zeer belangrijke dag dus die jaarlijks gevierd mag worden! Wat vind jij daarvan?